Kungsholmens Gymnasium, beläget i Stockholm, är känt för sin starka akademiska profil och internationella atmosfär.

Kungsholmens Gymnasium

Historisk Bakgrund av Kungsholmens Gymnasium/Stockholms Musikgymnasium

Kungsholmens gymnasium har en rik historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Skolan, som ursprungligen var ett lägre allmänt läroverk, har genomgått flera förändringar, från en realskola till ett högre allmänt läroverk.

Idag är gymnasiet en välkänd utbildningsinstitution belägen på Kungsholmen i Stockholm, nära Fridhemsplan och Rålambshovsparken.

 • Utbildningsinstitutionens utveckling:
  • Början som lägre allmänt läroverk
  • Förvandling till en realskola
  • Uppgradering till ett högre allmänt läroverk
 • Geografiskt läge:
  • Nära Fridhemsplan
  • I närheten av Rålambshovsparken
Årtal Utbildningssteg Noteringar
1900-talets början Lägre allmänt läroverk Ursprunglig form av skolan
Senare delen av 1900-talet Realskola Förändring i utbildningssystemet
Idag Högre allmänt läroverk Aktuell status som välkänd gymnasieskola

Arkitektoniska Karaktärsdrag

Byggd mellan 1904 och 1907 efter ritningar av Georg Ringström, skiljer sig Kungsholmens gymnasium arkitektoniskt från andra skolbyggnader från samma period. Med en fasad troligtvis designad av Axel Anderberg, kännetecknas skolan av en blandning av ljusrött tegel och gulvit puts, samt en imponerande entréportal i sandsten.

Renovering och Modernisering

Under åren har skolbyggnaden renoverats flera gånger, senast under 1993-1994. Denna renovering innebar en betydande utbyggnad och en modernisering av skolan, inklusive en ny östra flygel och parkeringshus. De ursprungliga målningarna i aulans tak restaurerades, och byggnaden är idag blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket betyder att den har ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”.

Utbildningsprogram och Antagningspoäng

Kungsholmens gymnasium erbjuder tre olika sektioner med varierande utbildningsprogram. Skolan är också hem för Stockholms musikgymnasium, känt för sin höga kvalitet på musikutbildningen. Antagningspoängen för skolans program är bland de högsta i Sverige, vilket speglar den hårda konkurrensen om en plats på gymnasiet.Kungsholmens Gymnasium är känt för sin internationella profil och höga akademiska standard i hjärtat av Stockholm.

Elevkårens Roll och Historia

Kungsholmens Gymnasiums Elevkår är inte bara Stockholms, utan även Sveriges största elevkår sett till anslutningsgrad. Elevkåren, som bildades 1992, arbetar med en rad olika frågor, inklusive elevfackliga ärenden och sociala evenemang. De strävar efter att alla elever ska känna sig välkomna på skolan.

Föreningsliv och Skoltidningen KZINE

Med över 30 aktiva föreningar, är Kungsholmens gymnasium känt för sitt rika föreningsliv. Skoltidningen KZINE är en central del av skolans medielandskap, med produktion av innehåll både online och i tryckt format. Tidningen har även expanderat till att inkludera radioverksamhet, vilket ytterligare stärker dess roll i skolans kulturella liv.

Utmärkelser och Mediauppmärksamhet

KZINE har genom åren mottagit erkännanden för sitt arbete, inklusive Lilla journalistpriset 2008. Tidningen har även fått medial uppmärksamhet för sitt arbete, exempelvis efter en artikel om censur i ett skolfoto, som diskuterades i stora svenska medier som Expressen och Nyheter24.

Lämna ett svar