Mora Gymnasium är en dynamisk skola som erbjuder en mångsidig utbildning för att rusta elever för framtiden.

Mora Gymnasium

Översikt av Mora Gymnasium

Mora Gymnasium, tidigare känt som S:t Mikaelsskolan, är en väletablerad utbildningsinstitution i hjärtat av Dalarna. Med ett brett utbud av 11 nationella program, introduktionsprogram, och en särskola, erbjuder skolan en mångsidig utbildning för ungdomar.

Skolan är också känd för sina kultur- och idrottsprofiler, där elever kan kombinera akademiska studier med avancerad träning inom bland annat skidåkning, skidorientering, friskvård, ishockey, innebandy och fotboll. År 2015 genomgick skolan en förvandling och antog det nuvarande namnet Mora Gymnasium.

 • Nationella program
  • Estetiska programmet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Introduktionsprogram
  • Preparandutbildning
  • Yrkesintroduktion
  • Individuellt alternativ
 • Särskola
  • Individuellt anpassade studier
 • Idrottsprofiler
  • Skidåkning
  • Ishockey
  • Innebandy


Program Profil Antal Elever
Estetiska programmet Kultur 120
Naturvetenskapsprogrammet Vetenskap 90
Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällskunskap 150

Högskoleförberedande Program

Elever som siktar på fortsatta studier vid högskolor och universitet kan välja bland flera högskoleförberedande program vid Mora Gymnasium. Dessa program är designade för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för högre utbildning. Programmen omfattar ett brett spektrum av ämnen, från naturvetenskap och samhällsvetenskap till språk och humaniora, vilket ger eleverna en solid grund för framtida akademiska äventyr.

Yrkesförberedande Program

För de elever som önskar gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet erbjuder Mora Gymnasium en rad yrkesförberedande program. Dessa program ger praktiska färdigheter och kunskaper inom specifika yrkesområden, såsom hantverk, teknik, vård och omsorg. Skolans kopplingar till näringslivet och möjligheten till lärlingsplatser ökar chanserna för eleverna att få jobb direkt efter avslutade studier.

Mora Skidgymnasium – Ett Riksidrottsgymnasium

Mora Skidgymnasium, en del av Mora Gymnasium, är ett riksidrottsgymnasium ackrediterat av Svenska Skidförbundet. Med specialisering på längdåkning och skidorientering, lockar skidgymnasiet talanger från hela Sverige. Det är också det enda gymnasiet i landet med riksintag för skidorientering. Utöver de nationella platserna erbjuder skidgymnasiet regionala och lokala platser för sporter som längdåkning, skidorientering och skidskytte.

Anpassad Utbildning för Elitidrottare

Utbildningen vid Mora Skidgymnasium är skräddarsydd för att passa elever som bedriver idrott på hög nivå. Med möjligheten att välja ”Specialidrott skidor” som individuellt val, kan eleverna anpassa sitt schema för att balansera studier med träning och tävling. För att underlätta denna kombination finns även möjligheten att förlänga den treåriga gymnasiestudietiden för att ge eleverna tillräckligt med tid för både studier och idrottskarriär.

Framstående Alumner och Meriter

Genom åren har Mora Skidgymnasium producerat en imponerande lista av framstående idrottare. Många elever har gått vidare till att tävla i stora mästerskap och världscuper, och skidgymnasiet är stolt över att ha fostrat flera Vasaloppssegrare. Dessa framgångar visar på den höga kvaliteten på träning och utbildning som eleverna får vid skidgymnasiet.Mora Gymnasium erbjuder en mångsidig utbildning med starka traditioner i hjärtat av Dalarna.

En Framtid i Mora Gymnasium

Med en stark tradition av utbildningsexcellens och en tydlig vision för framtiden, fortsätter Mora Gymnasium att vara en attraktiv skola för ungdomar. Skolan strävar efter att förse varje elev med de verktyg de behöver för att lyckas i livet, oavsett om det är i akademiska studier, yrkeskarriärer, eller inom elitidrott. Mora Gymnasium är mer än bara en skola; det är en plats där framtida ledare och idrottare formas.

Lämna ett svar