Överfallslarm och andra sätt att skydda sig

Överfallslarm och andra sätt att skydda sig

Ett överfallslarm är väldigt bra att ha men man får inte glömma att det inte skyddar dig fysiskt, utan bara avskräcker en eventuell angripare. Det finns dock andra sätt att faktiskt skydda sig på, varav en del av dem har inbyggda överfallslarm. 

Överfallslarm och försvarsspray

I Sverige är pepparspray olagligt men det finns andra typer av sprayer som är i princip lika effektiva som pepparspray. Dessa så kallade försvarssprayer innehåller något ämne som brukar vara väldigt irriterande, speciellt för ögonen. Många av dem innehåller även ett färgämne som är svårt att få bort, detta för att lättare kunna identifiera förövaren senare.

När man sprayar en angripare ska man försöka att sikta mot personens ansikte. Det allra bästa är att det kommer rakt i ögonen. Ämnena i sprayerna gör att det kan ta många minuter innan angriparen kommer att kunna se något, vilket ofta ger tillräckligt med tid för att kunna springa därifrån.

En del av dessa sprayer har ett inbyggt överfallslarm. I regel brukar det vara bäst att först larma och sedan attackera med sprayen. Kanske behövs inte sprayen utan angriparen ger upp bara genom att höra överfallslarmet? Även om hen inte ger upp, är det bra att du redan har påkallat uppmärksamhet från omgivningen. Sprayar du först kanske du aldrig hinner komma till den punkten att du kan larma ifall något går fel och då är chansen att du får hjälp ännu mindre. Så tänk på att larma först. 

Annat man kan göra

Självförsvarsträning. En del har sagt det i flera år att de ska lära sig någon typ av självförsvar men det har aldrig blivit av. En del får inte tummen ur förrän något faktiskt har hänt. Men att lära sig lite självförsvar kan man komma lång väg. En del angripare ger till och med upp när deras offer gör motstånd. Detta gäller förstås långt ifrån alla, men även om angriparen ger sig på dig fysiskt så kan du med hjälp av självförsvarsträning kanske både försvara dig och skada hen tillräckligt för att lyckas springa därifrån.

Prata med någon i telefon. Detta är inte mycket av ett skydd då telefonsamtal sällan avskräcker en angripare. Men vad som kan vara bra är att prata med någon och att kontinuerligt beskriva exakt var du är. Detta för att personen i andra ändan snabbt ska kunna ringa polisen och meddela vad som händer och hur de kan hitta dig. För att du själv ska hinna med att larma polisen kan det ta ett tag eftersom du kanske kommer vara upptagen med att försvara dig, men kan polisen snabbt vara på plats kan de ju både stoppa överfallet och ta fast angriparen.