Reklamationer av webbköp

När man handlar en produkt som har fel så skyndar man sig vanligtvis tillbaka till butiken för att reklamera den. Det kan kännas svårt att göra detta då man handlar online eftersom man inte upplever en personlig kontakt med de som säljer. För att reklamera köp online så måste man mycket riktigt betänka hur man ska göra detta. Då en vara ska skickas tillbaka så måste man nämligen noga dokumentera hur den brister för att inte riskera att få veta att man inte har rätt till ersättning på grund av att man inte hanterade reklamationen på rätt sätt. Nu är det dock ganska enkelt att reklamera varor online så länge man har med en seriös webbutik att göra och noga kontrollerar vad de kräver för giltiga reklamationer.

När kan man reklamera en vara?

Det finns några distinkta situationer när man har rätt att reklamera en vara och dessa är

  • Varan är trasig
  • Förpackningen är öppen vid leverans
  • Varan motsvarar inte produktbeskrivningen
  • Varan går sönder trots att man följer alla anvisningar och använder den på rätt sätt
  • Varan visar sig vara farlig och gå emot de regler som finns i Sverige om säkra produkter och varor

Det kan finnas flera skäl till att man vill reklamera en vara som man köpt på nätet, men dessa är de allra vanligaste.

Hur skickar man tillbaka produkten?

För det första så ska man behålla originalförpackningen. Gör det till vana att aldrig kasta förpackningen på en gång. Många webbshoppar kräver att få tillbaka allting i en retur för att kunna undersöka vad som hänt. Om man skickar en vara utan förpackning så kan man ju ha tagit den från närmsta soptipp så det är förståeligt att webbutiker kräver detta. Man ska vara noga med att inkludera all information om köpet, vad som felar och även kontaktinformation så att man snabbt kan få ett svar från butiken.

Pengar tillbaka eller ny produkt?

För det mesta så får man erbjudande om att få en ny likvärdig vara eller pengarna tillbaka. Om man reklamerar en vara online så ska man inte behöva betala för frakten för returen. Här är det viktigt att ta reda på hur en enskild webbshop sköter returer och hur man kan skicka utan att behöva betala för detta. Det kan hända att man får betala för att sedan blir ersatt då det fastställs att man hade rätt om den bristande produkten.

Välj webbutiker med bra villkor

Med tanke på att reklamationer online kräver frakt som kan kosta så ska man verkligen vara noga med att handla från butiker med goda villkor. Om du ser att de gör det svårt att klaga på produkter så kan detta vara ett tecken om att de inte jobbar på ett ärligt sätt. Samtidigt så måste man förstå att onlinebutiker sätter upp strikta regler omkring reklamationer för att inte råka ut för folk som returnerar produkter som är i gott skick bara för att de ångrat sig och inte har lust att betala för frakten som de borde göra då det handlar om en helt vanlig retur på grund av ånger.

Lämna ett svar