De här sjukdomarna kan du testa dig för hemma

Många uppskattar enkelheten med självtester. Man kan beställa dem online och få en leverans hem till dörren på bara ett fåtal dagar. Att boka tid, ta sig till vårdcentralen och betala en avgift för det är helt enkelt något som många gärna slipper. Samtidigt ska det nämnas att inte är alla som är rörande överens om självtesternas förträfflighet. En del menar att man inte vet hur de egentligen påverkar sjukvården – och folkhälsan överlag.

Klamydia

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i landet. Ofta märker den drabbade av infektionen genom att det svider när han eller hon kissar. Det är dock långt ifrån alla som märker något över huvud taget, och det kan därför hända att den drabbade går runt med sjukdomen under en längre tid – helt ovetandes. Klamydia innebär ingen fara för livet men kan, om den inte behandlas, leda till infertilitet på lång sikt. Med självtester för klamydia tar det normalt ett dygn innan man får svar. Är det positivt ska man, enligt lag, anmäla sin sjukdom till vården.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är något man märker när man har, såklart, men syftet med självtester är inte att få reda på om man är drabbad eller inte. Snarare syftar det till att tala om hur stor risk man har att bli drabbad. Testet, som bygger på dna-teknik, kommer med en pinne som du skrapar insidan av kinden med. Därefter skickar du den till ett laboratorium för analys. Efter ett antal dygn kan du skriva en kod, som du fick med i testet, på en hemsida för att se om du är resistent eller inte.

Borrelia

Den som bor i mellersta eller södra delarna av landet har, med viss sannolikhet, råkat ut för ett fästingbett vid något tillfälle. Självtester för borrelia fungerar inte riktigt på samma sätt som det gör när det kommer till exempelvis klamydia. Testet är indirekt, vilket i praktiken (i det här fallet) innebär att du krossar fästingen i ett provrör och suger upp den på en testbricka. Det är alltså fästingen som testas för borrelia – inte du.