Fem tips för att hålla en bra presentation

Fem tips för att hålla en bra presentation

I skolan. På jobbet. För investerare eller partners. Att hålla en presentation är ofta förknippat med en del nervositet och prestationsångest. Inte sällan har man kan ganska kort tid på sig att lämna ett intryck, och att presentera en idé som får mottagarna att åtminstone överväga den. Här ger vi några tips som kan förbättra din presentationsteknik:

Visa din passion

Om du har ett genuint intresse för det du talar om, blir det betydligt lättare att visa på god presentationsteknik. Var ärlig med vad som är viktigt för dig och låt din passion skina igenom ditt tal. Det här är det bästa sättet att bonda med publiken, och lyckas du bonda med dem finns större chans att din presentation får den verkan du önskar.

Fokusera på publikens behov

En god presentationsteknik bygger på att tala om publikens behov, och vad de får ut av det du presenterar. Det här bör du ha i åtanke när du förbereder presentationen – tänk på vad lyssnarna behöver och vad de vill höra. Inte nödvändigtvis vad du kan berätta för dem som de inte vet. Gör det enkelt för dem att förstå och bli intresserade.

Fokusera på det grundläggande

Ha budskapet i åtanke hela tiden, och sväva inte iväg i detaljer som kanske inte är särskilt viktiga i stunden. Det mest grundläggande bör du kunna kommunicera på ett kortfattat och engagerande sätt. Om du har förberett talet redan; gå igenom de olika delarna och fundera på hur de bidrar till det grundläggande budskapet. Om det finns delar som inte alls gör det, kan du överväga att stryka dem helt och hållet.

Le och håll ögonkontakt med publiken

Att le och att se lyssnarna i ögonen är två enkla saker att skapa en starkare kommunikation med publiken. Det må låta enkelt, men det är faktiskt ganska många som glömmer av att göra detta. Kanske är man för nervös, eller så tänker man helt enkelt inte på det. Genom att ha detta i åtanke när man förbereder sig, bäddar man för ett tal med god presentationsteknik. Tänk på att inte ha för mörkt i rummet, så att bara din powerpoint-presentation syns. Den som talar bör också synas.

Lär dig mer om presentationsteknik på https://www.presentationsteknik.net/