Så bromsar du effektivt

Så bromsar du effektivt

Även om du upplever att du har blivit ett med din cykel, bör du inte glömma bort de värdefulla sekunder du kan skala av genom att lära dig att bromsa på ett effektivt sätt. Detta gäller inte bara för racercyklister utan även MTB-cyklister och alla andra cyklister på två hjul kan använda sig av dessa tips. Det är viktigt att du varken är rädd för att bromsa eller för att lätta på bromsen.

Var inte rädd för att bromsa

Bromsarna är bara en av många cykelkomponenter som är framtagen för att underlätta för dig. Du bör därför inte undvika bromsarna fram till det ögonblick då du verkligen är i behov av dem. För att lära dig att bromsa på ett effektivt sätt bör du hitta en lugn plats där du kan komma upp i hastighet och sedan stanna med hjälp av bromsarna. För varje gång kommer du börja inse hur snabbt du kan stanna och hur lång tid det faktiskt tar för dig att få stopp på cykeln. Det är värt att lära sig lyssna på däcken för att avgöra huruvida de sladdar, tappar greppet eller överhuvudtaget stannar cykeln.

För en effektiv inbromsning bör din frambroms få stopp på cykeln och bakbromsen användas för att minska hastigheten. Cirka 70 till 80 procent av bromskraften kommer från frambromsen och resterande andel från den bakre bromsen. Med rätt teknik kan du undvika att bromsa så pass hårt med frambromsen att du flyger över styret.

Nedan följer våra bästa tips för hur man bromsar på ett effektivt sätt:

  1. Börja med att dra i den bakre bromsen för att sakta ner din hastighet.
  2. Titta på den punkt du vill stanna på istället för framför hjulet på cykeln.
  3. Låt dina skuldror och armar slappna av. Sträck inte ut armarna för att kämpa mot cykeln.
  4. Med en jämn kraft börjar du sedan dra i frambromsen för att sakta ner ytterligare.
  5. Fortsätt hålla blicken fäst på den punkt där du har tänkt stanna.
  6. När du har den hastighet du önskar släpper du gradvis den främre bromsen.
  7. Fortsätt använda den bakre bromsen för att styra hastigheten eller för att stanna helt.

För att effektivt stanna din cykel med handbromsar är det självfallet viktigt att ha bra bromsklossar på din cykel, annars kommer du inte få tillräcklig effekt.