Säsongsbetonad allergi

Säsongsbetonad allergi

Om du under vissa tider på året nyser och hostar, eller om din näsa rinner och dina ögon kliar, kan det vara så att du har en säsongsbetonad allergi. Mögel och pollen är två av de vanligaste utlösande faktorerna till denna typ av allergi.

Må många håll i landet börjar vårens allergier göra sig påminda under våren och början av sommaren. Först är det pollen från träd som utlöser dessa och därefter följer gräspollen efter senare under våren och sommaren. En regnig vår kan leda till en snabbare tillväxt av växtligheten och därmed öka förekomsten av mögel, vilket leder till allergisymptom som varar långt in på hösten.

Hantering och behandling av säsongsbetonad allergi

För att du ska kunna hantera och behandla din säsongsbetonade allergi är det viktigt att du känner till vilka faktorer som utlöser denna. Du kanske tror att det är pollen som orsakar ditt lidande, men det kan även vara andra ämnen som är inblandade i detta. Mer än två tredjedelar av de allergiker som drabbats av vårallergi upplever i själva verket symptom året runt. Din läkare kan hjälpa dig att hitta källan till problemen och avhjälpa dessa, och inte bara behandla symptomen på din allergi.

Tillsammans med din läkare bör du ta fram en strategi som hjälper dig att undvika dina utlösande faktorer. För att undvika pollen behöver du känna till vilka sorters pollen du är känslig mot och därefter hålla koll på mängden pollen. Under våren och sommaren är nivåerna som högst på kvällen, medan de på sensommaren och början av hösten är som högst på morgonen.

Din läkare kan också rekommendera dig att ta en eller flera mediciner för att du ska få kontroll över dina symptom. Några av de vanligast använda läkemedlen finns tillgängliga receptfritt på apotek, medan andra endast säljs mot recept.

Ett av de mest effektiva sätten att behandla säsongsbetonad allergi kopplad till pollen är immunterapi (sprutor mot allergi). Dessa injektioner utsätter dig över tid för allt högre mängder av dina allergener, vilket gör att din kropp lär sig tolerera dessa istället för att reagera med nysningar, snuva eller kliande och rinnande ögon.