Smörrebröd och dess olika namn

Om smörrebröd är nationalrätt i Danmark eller inte finns det lite delade meningar om. Men att det något som kommer från Danmark och att det är otroligt vanligt att äta smörrebröd är det ingen tvekan om. Så populärt att det finns ord och begrepp som förklarar de olika varianterna.

Håndmadder

Några av de absolut enklaste varianterna av smörrebröd är de som går under namnet håndmadder. Namnet kommer från att man kan äta sitt smörrebröd med händerna. Därmed begränsas man ganska mycket av vilka pålägg som kan användas och framförallt dess mängd.

Klapsammen

En klapsammen är en variant av håndmadder. I detta fall används två rågbrödsskivor som påläggen läggs mellan.

Højtbelagte smørrebrød

Det är denna modell som gjort smörrebröd kända över hela världen. Grunden är fortfarande en rågmacka även om det finns varianter där det istället är franskbröd. Det som kännetecknar dem är framförallt att det är många olika pålägg och att dessa läggs på höjd och skapar en estetisk smörgås.

Sol over Gudhjem

Smörrebröd kan i stort sett ha vilka pålägg som helst. Däremot blir vissa mer pålägg populära än andra. Så är det med kombinationen av rå äggula, sill och lök. Med denna kombination skapas nämligen en Sol over Gudhjem.

Stjerneskud

Detta är, i likhet med Sol over Gudhjem, ett smörrebröd som karaktäriseras av dess pålägg. Den som beställer en Strjerneskud kan förvänta sig få in ett franskbröd med pålägg av sallad, tomat, en panerad rödspättefilé samt räkor och kaviar.

Från lyxmacka till populärsmörgås

Första gången som smörrebröd stod på restaurangmeny var 1883. Detta i alla fall dokumenterat. Det bevisar att lyxmackan hade tagit en plats på menyerna och accepterades som en måltid. Sedan blev det fler restauranger, caféer och butiker som började sälja denna speciella smörgås. På 80- och 90-talet var det däremot knappast något stor nationalrätt. Man kunde köpa smörrebröd på lite barer men då främst som enkel take-away mat. Det var alltså inte alls lika utbrett som idag. Under 2000-talet började intresset däremot öka. Som ett exempel kan nämnas att den kända restaurangen Told & Snapps öppnade detta år. Man hade mycket höga krav på kvalité och tog därmed smörrebrödet från take-away till lyxmacka. Några år senare öppnade liknande företag och sakta men säkert spred sig intresset och efterfrågan vilket idag gör att man idag kan köpa smörrebröd nästan ”var som helst” i Danmark och framförallt Köpenhamn.