Vem behöver ett inbrottslarm?

Vem behöver ett inbrottslarm?

Alla kan verkligen dra nytta av ett inbrottslarm, vare sig du bor i hus eller lägenhet. Företag bör också vara larmade och även sommarstugor som ju ofta står tomma en stor del av året. Förr var det vanligt att endast villaägare hade inbrottslarm men nu för tiden är det nästan lika vanligt med larm bland personer som bor i lägenhet eller bostadsrätt. En inkräktare kan mycket väl ta sig in i ett flerfamiljshus genom till exempel balkongdörrar eller trapphus. Eftersom inbrott ökar både bland villor och lägenheter kan det vara en god idé att investera i ett inbrottslarm, det är förmodligen billigare än vad du tror. 

Välj rätt inbrottslarm 

Det finns många olika inbrottslarm och för en lekman är det kanske inte helt enkelt att välja. Börja med att läs på om olika typer av inbrottslarm och deras för- och nackdelar. Det finns mycket bra information att hämta på nätet, man kan läsa direkt på larmtillverkarnas olika hemsidor eller sidor för konsument-upplysning som till exempel Råd och Röns hemsida. Det är många olika frågor att ta ställning till, vill du ha ett inbrottslarm med abonnemang, med skalskydd eller med kamera som även filmar din bostad eller lokaler och så vidare. 

Inbrottslarm för nybörjare 

Ska du köpa ditt allra första inbrottslarm så kan det vara bara med ett inbrottslarm som är enkelt att använda. Be alltid larminstallatören om en demonstration där ni tydligt går igenom hur inbrottslarmet fungerar. Det är viktigt att du förstår hur man sätter på och stänger av inbrottslarmet men även hur man larmar av om man av misstag råkar aktivera inbrottslarmet. Det är inte ovanligt att man i början glömmer att larma av och därför aktiveras inbrottslarmets sensorer som antingen börjar ljuda högt som starka sirener eller kontaktar en bemanningscentral. Ta också reda på om det är några särskilda kostnader kopplade till falsklarm. 

Inbrottslarm fungerar på olika sätt

Olika inbrottslarm är uppbyggda på olika vis och fungerar därför lite olika. Alla inbrottslarm har en kontrollpanel där man bland annat kan sätta på och stänga av inbrottslarmet. Vissa inbrottslarm avger en akustisk signal för att avskräcka eventuella inbrottstjuvar och för att dra till sig uppmärksamhet från närliggande byggnader. Det finns alltid någon form av strömförsörjning vars uppgift är att säkerställa att alla komponenter har tillgång till ström, även om det skulle bli strömavbrott. Då kan till exempel reservbatterier automatiskt kopplas på.