Att måla med akvareller är en kreativ hobby som passar alla åldrar och kan utföras överallt med bara papper och pensel.

En kreativ hobby för alla

Pyssel är en populär hobby som går ut på att skapa saker med händerna. Oavsett ålder eller tidigare erfarenhet kan de flesta hitta en pysselaktivitet som passar just dem.

Papperspyssel

Papperspyssel är ett av de vanligaste pysselområdena. Det finns många olika pappersmaterial att välja mellan, allt från färgglatt scrapbookpapper till neutralt craftpapper. Man kan klippa, vika, limma och dekorera papper på många kreativa sätt. Några exempel på papperspyssel är att göra vykort, collage, mobiler eller origami. Det är enkelt att komma igång med papperspyssel eftersom det inte kräver så många redskap eller material. Ett par saxar, lim och lite färggrant papper räcker långt. Papperspyssel passar utmärkt för barn men kan också vara avkopplande för vuxna.

Ler- och modellera

Att arbeta med lera och modellera är ett annat populärt pysselområde. Det går att skapa många olika figurer och former genom att rulla, trycka och dra i leran. När alstren är färdigformade låter man dem torka eller bränna dem i ugn. På så sätt blir de hållbara skulpturer. Det finns olika sorters modellera, allt från vanlig lerdeg till särskild modellermassa avsedd för barn. Modellera är ett kreativt och avslappnande pyssel som passar både barn och vuxna.

Pärlplattor

Att pärla mönster på pärlplattor är ett traditionellt pyssel som fortfarande är väldigt populärt. Genom att trä pärlor av olika former och färger på pinnskallar kan man skapa vackra armband, halsband, nyckelringar med mera. Det finns färdiga mönster att följa men man kan såklart också hitta på helt egna kreationer. Pärlplattor och pärlor i olika storlekar och färger finns att köpa i de flesta hobbyaffärer. Pärlplattor passar utmärkt som pyssel för barn men också tonåringar och vuxna kan ha roligt med det.

Dekorationspyssel

Ett fjärde populärt område inom pyssel är att göra egna dekorationer till hemmet eller som presenter. Här finns det oändliga möjligheter att låta fantasin flöda! Man kan till exempel virka dukar eller kuddar, sy påsar eller väskor, snickra lådor, måla stenar eller göra egna ljus. Blomsterarrangemang av torkade växter är ett annat exempel på dekorationspyssel. Det finns massor av material och tekniker att laborera med. Dekorationspyssel är både roligt och kreativt och resultatet blir personliga alster man kan använda själv eller ge bort till någon annan. Som synes finns det många olika sorters pyssel att prova på. Oavsett om man föredrar pappersarbete, lerfigurer, pärlplattor eller heminredning så finns det pysselaktiviteter för alla smaker. Det viktiga är att det ska vara roligt och stimulera kreativiteten. Med bara lite material och verktyg kan man skapa fina alster och koppla av en stund från vardagens stress. Pyssel är både en trevlig sysselsättning och ett sätt att uttrycka sig konstnärligt.