Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg är känt för sin starka profil inom hotell, restaurang och bageri.

Ester Mosessons Gymnasium

Historisk Bakgrund och Namnets Ursprung

Ester Mosessons Gymnasium är en välkänd gymnasieskola med inriktning på restaurang- och livsmedelsprogram. Skolan är belägen på Lindholmen i Göteborg och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1928, då den grundades som Göteborgs första restaurangskola.

Namngiven efter Ester Mosesson, som var skolans föreståndare mellan 1931 och 1955, har skolan blivit en symbol för kvalitativ yrkesutbildning inom restaurangbranschen.

Ester Mosesson, född 1891, var en pionjär inom utbildning av kockar och konditorer, utbildad vid den prestigefyllda Cordon Bleu i Paris.

Utbildningsprogram på Ester Mosessons Gymnasium

 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Kockutbildning
  • Konditorutbildning
  • Servitörsutbildning
 • Hotell- och turismprogrammet
  • Hotelladministration
  • Eventkoordinering
 • Naturvetenskapsprogrammet
  • Inriktning mot kemi och biologi

Fakta om Ester Mosessons Gymnasium

Grundades 1928
Belägenhet Lindholmen, Göteborg
Föreståndare (1931-1955) Ester Mosesson
Program Restaurang- och livsmedelsprogram, Hotell- och turismprogram, Naturvetenskapsprogram
Känd för Kvalitativ yrkesutbildning inom restaurangbranschen

Skolans Utveckling och Flytt till Lindholmen

Under många år huserade Ester Mosessons vid Järntorget och expanderade med tiden till lokaler på Otterhällan och Meeths Thesalonger. Skolan växte inte bara i storlek utan också i utbud, och inkluderade utbildningar såsom skrädderi och frisörutbildning. År 1991 skedde en stor förändring då skolan flyttade till nyrenoverade lokaler i hus GötaLindholmen, där fokus lades helt på livsmedelsutbildningarna. Därmed avslutades textilutbildningarna, medan skrädderiutbildningar flyttades till Angeredsgymnasiet.

Program och Elever

I dag har Ester Mosessons Gymnasium cirka 400 elever och erbjuder utbildningar inom restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Språkintroduktion. Eleverna kan välja mellan inriktningar som kök och servering, bageri och konditori, färskvaror, samt styck och chark. Skolan erbjuder även introduktionsprogram och möjligheten att genomföra gymnasiestudier som lärling.

Modern Undervisningsmiljö

Undervisningen vid Ester Mosessons sker i det fem våningar höga hus Göta, uppkallat efter ett av de många fartygen byggda på Lindholmens varv. Varje våning har en speciell profil och användning, från restauranger och butik på entréplan till administrationen på tredje våningen. Två stora ljusgårdar binder samman våningarna och skapar en ljus och trivsam miljö för både elever och personal.

Internationella Utbyten och Tävlingar

Skolan har sedan 1995 satsat på internationella utbyten och samarbeten, inledningsvis genom Leonardo-projektet och sedan 2016 med Erasmus+ och CHASE-nätverket. Detta ger elever och lärare möjlighet till utbyte och arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessutom uppmuntras eleverna att delta i tävlingar på regional, nationell och internationell nivå. Skolan är även arrangör av SM Unga Bagare och medlem i AEHT, en europeisk organisation för skolor inom hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsområdet.

Restauranger och Salutorg

Esters restaurang och Esters en trappa upp är två av skolans egna restauranger som drivs av eleverna under utbildning. Här får de praktisk erfarenhet av att arbeta i en riktig restaurangmiljö. Skolan har även ett salutorg där besökare kan fika, äta lunch och köpa produkter tillverkade av eleverna. Genom skolans hemsida kan gäster boka bord och ta del av skolans matkultur.Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg erbjuder yrkesförberedande program med fokus på mat, kockutbildning och gastronomi.

Stipendier och Utvecklingsmöjligheter

För att uppmuntra och stödja sina elever har Ester Mosessons Gymnasium knutit ett antal stipendier till utbildningen. Dessa stipendier är avsedda att belöna framstående prestationer och bidra till elevernas fortsatta utveckling inom yrket.

Kända Alumner

Genom åren har Ester Mosessons Gymnasium fostrat många talanger som idag är kända inom sina yrken. Skolans alumner representerar en bredd av framgångsrika kockar, konditorer och entreprenörer som har satt sin prägel på den svenska och internationella matvärlden.

Lämna ett svar