Nacka Strand Gymnasium erbjuder en inspirerande lärmiljö med fokus på både akademiska och praktiska ämnen vid havskanten.

Nacka Strand Gymnasium

Nacka Strand Gymnasium – En Historisk Översikt och Nutida Perspektiv

Nacka Strand, tidigare känt som Augustendal, är en stadsdel med en rik historia i norra Nacka kommun, Stockholms län. Området har genomgått en betydande transformation från att ha varit en del av Stora Sickla gård till en modern stadsdel.

Under 1860-talet var Nacka Strand en plats för sommarnöjen med namn som Gustafshög, Jacobsdal, Augustendal och Ellensvik.

Det var inte förrän industripionjären J.V. Svenson köpte upp delar av området som grunden för dagens Nacka Strand lades.

 • Historiska Landmärken
  • Gustafshög – Ett sommarnöjesområde under 1800-talet
  • Jacobsdal – En annan del av det historiska nöjesfältet
  • Augustendal – Namngivaren för områdets tidigare benämning
  • Ellensvik – Ytterligare ett område för rekreation under samma period
 • Modern Utveckling
  • Industrins inträde – Markköp och utveckling av J.V. Svenson
  • Stadsutveckling – Omvandlingen från lantligt område till nutida stadsdel
Tidsepok Händelser
1860-talet Uppkomsten av sommarnöjen som Gustafshög och Jacobsdal
Senare delen av 1800-talet Köp av mark och grundläggning av Nacka Strands industriella era av J.V. Svenson
Modern tid Transformation till en modern stadsdel med bostäder och näringsliv

Industriell Revolution med J.V. Svenson

J.V. Svenson hade visionen att etablera en bilfabrik i området, men det visade sig vara en utmaning att hålla jämna steg med bilindustrins utveckling. Istället blev hans tillverkning av Fotogenmotorer, sålda under varumärket Avance, en stor framgång. Med 500 anställda vid 1916 var Aktiebolaget J.V. Svensons Motorfabrik en av Sveriges största arbetsgivare. Svenson var en uppskattad arbetsgivare som bistod sina anställda med boende och en kooperativ affär i närliggande Vikdalen.

Nya Ägare och Bilfabrikens Uppsving

Efter en konkurs 1922 tog Handelsbanken över företaget. Det skulle dröja till 1937 innan bilfabriken i Augustendal under ledning av Philipsons Automobil AB började fungera som avsett, med produktion av märken som DKW och Dodge, och senare även Mercedes. Detta markerade en ny era för området och lade grunden för dess framtida utveckling.

Omstrukturering och Nytt Liv i Nacka Strand

I mitten av 1980-talet genomgick familjeföretaget Philipsons en omstrukturering, och ett nytt moderbolag, Arcona, bildades. Nacka kommun såg en stor potential i att skapa nya arbetsplatser och bostäder nära Stockholm. En arkitekttävling utlystes för att skapa en arbetsstad, vilket vanns av Nyréns arkitektkontor. Det första spadtaget för den nya stadsdelen, nu känd som Nacka Strand, togs 1988.

Bevarande och Utveckling av Nacka Strand

I utvecklingen av Nacka Strand prioriterades bevarandet av historiska byggnader. Flera av de gamla fabriksbyggnaderna fick nytt liv som utställningshall, konferensutrymme och bilmuseum. Trots att Nacka Strand Bilmuseum stängde efter bara sju månader, har dessa byggnader fortsatt att vara en del av områdets charm och attraktion.

Nacka Strand Idag – Kontor, Bostäder och Marina

Idag är Nacka Strand ett dynamiskt område med en blandning av kontorshus och flerfamiljshus. Företag som Telia Sonera AB hade tidigare en stor närvaro i området. Vid Saltsjöns strand finns en marina och en båtbrygga som används av Waxholmsbolagets båtar och Svenska Kryssarklubben.

Symbolen för Nacka Strand – Gud Fader på Himmelsbågen

En av de mest iögonfallande konstverken i Nacka Strand är Carl Milles skulptur Gud Fader på Himmelsbågen. Sedan 1995 har denna imponerande skulptur som sträcker sig 23 meter upp i luften och sprutar vatten över Saltsjön varit ett kännetecken för stadsdelen.

Mode och Näringsliv i Nacka Strand

Stockholm Fashion District är ett initiativ som syftar till att profilera Nacka Strand som ett modedistrikt. Området är hem för många agenturföretag inom konfektionsbranschen, vilket bidrar till dess status som en trendig och affärsinriktad stadsdel.

Utbildning och Skolor i Nacka Strand

Utbildningsmöjligheterna i Nacka Strand är många, med skolor som Internationella Engelska Skolan och flera gymnasieskolor, däribland MediaGymnasiet, Nacka Enskilda Gymnasium och Praktiska Gymnasiet Nacka. Dessa skolor erbjuder en mångfald av utbildningsvägar för ungdomar i området.

Sjöpolisen – En Viktig Del av Nacka Strand

Sjöpolisen i Nacka har också en viktig roll i området med sin hamn i Nacka Strand. Detta tillför en ytterligare dimension av säkerhet och service för de som bor och arbetar i stadsdelen.
Nacka Strand Gymnasium erbjuder en dynamisk lärmiljö med modern utrustning och engagerade lärare, beläget vid vackra Nacka Strand.

Lämna ett svar