Vilken risk finns med hårtransplantation?

Med en hårtransplantation kan hårväxten bli fylligare och finnas på större delen av huvudet. Men vilken risk finns med detta ingrepp? Vilka komplikationer kan uppstå?

Oavsett vilket slags ingrepp som sker kommer kroppen att reagera – på ett eller annat sätt. I direkt samband med att en hårtransplantation genomförs kan exempelvis följande uppstå.

Obehag vid bedövning

All bedövning kan upplevas obehaglig. Detta inte minst när den börjar försvinna och känseln bara delvis kommer tillbaka. Detta bör däremot inte ses som en risk utan snarare som ett förväntat resultat av lokalbedövning. Hur det upplevs kan variera kraftigt mellan olika personer.

Smärta varifrån hårtransplantation skett

När en hårtransplantation genomförs förflyttas hårsäckar från en plats till en annan. Det är exempelvis vanligt att hårsäckarna tas i nacken och placeras högre upp på huvudet. Att bli öm, eller få smärta, på dessa områden är därmed vanligt. En del behöver värktabletter för att behärska denna smärta medan det för andra enbart handlar om lätt ömhet.

Inflammation

Det finns även en risk att inflammation uppstår i såren. Denna risk blir däremot betydligt lägre om såret/ärret rengörs enligt de instruktioner som ges av skönhetskliniken. Att tvätta och hålla rent har nämligen flera funktioner:

 • Minska risken för inflammation genom att hålla det rent
 • Tvätt med ljummet vatten mjukar upp sårskorporna

Skulle en inflammation ändå uppstå bör skönhetskliniken kontaktas så att de kan ge råd. Det är däremot mycket ovanligt förutsatt att instruktionerna följs.

Minskad risk vid hårtransplantation

Vad kan du göra för att minska den risk som ingreppet innebär?

 • Välj skönhetsklinik med omsorg
  Den viktigaste punkten, för att minska risk för komplikationer, är att välja skönhetsklinik med omsorg. Se på referenser, hur länge företaget funnits samt kompetens. Prata gärna med andra som utfört detta ingrepp och hör vilka kliniker de kan rekommendera.
 • Ta tid för konsultation
  Första steget är alltid konsultation med kliniken. Fundera inför denna träff vilka frågor du vill ställa och ta tillvara på tiden att lära dig mer om ingreppet.
 • Följ instruktionerna
  Efter att en hårtransplantation genomförts kommer skönhetskliniken att skicka med patienten information om hur hårbotten ska rengöras och behandlas för att minimera risk för inflammation. Det är viktigt att dessa följs. Vid frågor bör kliniken direkt kontaktas.