Olika sorters tärningar – och annan rolig information

Den sexkantiga tärningen som används för klassiska spel, så som Yatzy, känner nog dom flesta till. Det alla kanske däremot inte känner till är att det finns många olika sorters tärningar – med både fler och färre sidor än den klassiska varianten. Något annat som många kanske inte känner till är att tärningen uppfanns och började användas för tusentals år sedan, innan vår egen tideräkning.

Olika sorters tärningar

Det finns många olika sorters tärningar – där den mest klassiska har 6 sidor som är försedda med siffrorna 1–6. Denna variant är alltså kubformad och ofta tillverkad i plast, trä eller metall och återfinns i klassiska tärningsspel, så som yatzy och fia med knuff.

Förutom den klassiska varianten finns även en rad andra olika sorters tärningar, vilka även har olika namn:

  • Tetraeder – har 4 sidor
  • Oktaeder – har 8 sidor
  • Ikosaeder – har 20 sidor

På olika sorters tärningar som har många sidor återfinns inte helt sällan siffror i stället för prickar, som den klassiska sexkantiga tärningen ofta har. Förklaringen till det är troligen att prickar helt enkelt inte får plats på dom många och små ytorna som tärningar med många sidor har.

Dom olika modellerna av tärningar finns inte bara i olika former utan brukar dessutom gå att hitta i många olika färger.

Tärningens historia och annan kuriosa

Tärningar har funnits och använts i tusentals år – faktum är att den troligen har en längre historia än fotbollen. Det finns dom som påstår att tärningar från omkring 3000 f.kr har hittats i både Pakistan, Iran och Egypten. Dessa var då gjorda av djurben och hade ofta bara två sidor men det fanns troligen olika sorters tärningar redan på den tiden. Det sägs också att både romare och greker var förtjusta i tärningsspel men då tillverkades som i stället av elfenben.

Till tärningens historia hör också ett citat av Julius Caesar – ”alea iacta est”, vilket betyder ”tärningen är kastad”. Dessa ord ska han ha sagt i samma stund som han skickade i väg sin armé för att erövra Rom och med uttrycket menas att det inte finns någon återvändo.

Det finns även en svensk film med titeln ”tärningen är kastad” – en thriller av Rolf Husberg som spelades in 1960. Bland skådespelarna hittas bland annat Åke Falck och Anita Björkman.