Välja fast eller mobilt bredbandsabonnemang?

Fast bredbandsabonnemang ger stabilitet, snabbhet och surf utan begränsning. Ett mobilt alternativ är mer flexibelt gällande plats och pris. Vad som är bäst beror primärt på var det kommer att användas och surfmängd.

Fast bredbandsabonnemang

Med fast bredbandsabonnemang menas att internet är indraget i bostaden via kabel. Det vanligaste är att denna kabel är nedgrävd fram till huset och att ett nätverksuttag monteras i bostaden. Där kopplas sedan router eller dator in.  För att sedan komma åt internet krävs ett bredbandsabonnemang hos någon operatör. Dessa avtal har ofta bindningstid på exempelvis 12 månader.

Fördelen med kabel är att internet kan levereras med högsta möjliga hastighet. Detta både gällande uppladdning och nedladdning av information. Dessutom finns ingen begränsning gällande surfmängd. Ett fast pris betalas per månad och därefter kan internet användas utan begränsningar. Med en router hemma kan valfritt antal enheter koppla upp sig mot nätet.

Nackdelen med kabel är begränsningen gällande fysisk plats. Antingen behöver kabel kopplas in i uttaget eller så kan WiFi skapas med en router. Men när personen lämnar hemmet lämnas även möjlighet till uppkoppling.

Mobilt bredbandsabonnemang

Ett mobilt bredbandsabonnemang kan användas i mobiler, surfplattor, larmenheter och router (förutsatt att kompatibilitet finns). Priset avgörs primärt av hur stor surfmängd som önskas. Det finns exempelvis med:

  • 0,5 GB
  • 5 GB
  • 40 GB
  • Obegränsat

Tillgång till internet ges via ett litet SIM-kort som därmed är extremt lätt att ta med sig. Just tillgängligheten är den stora fördelen. Kortet kan exempelvis sättas i en liten router som inte är större än en tändsticksask. Den kan sedan tas med husvagnen, till vännerna eller till sommarstugan och ge tillgång till internet.

Fördelen med mobilt alternativ är flexibiliteten. Det används till stor del av de som reser mycket eller exempelvis har sommarstuga där inte bredband är framdraget. Dessutom är det ingen bindningstid vilket gör att det exempelvis kan tecknas för 1 – 2 månader varpå internettillgång ges över sommarlovet.

Nackdelen är hastigheten och surfmängden. Eftersom dessa använder det mobila nätet kommer hastigheten aldrig upp i vad som kan erbjudas via kabel. Dessutom finns nästan alltid en begränsning gällande hur stor surfmängd som får utnyttjas varje månad. Ett undantag är mobila bredbandsabonnemang med obegränsad surf. Men då kostar det även betydligt mer.