Du kan använda ditt privatlån till nästan vad som helst

Ett privatlån är ett mångsidigt och användbart finansiellt verktyg som du kan använda för flera olika syften. Därmed kan du utnyttja ditt lån på det sätt som passar dig bäst, utifrån ditt behov och dina ekonomiska målsättningar. Dessa lån kräver sällan att du ställer någon säkerhet för lånet – på detta sätt skiljer de sig åt från lån med säkerhet. Du behöver med andra ord inte riskera din bil, ditt hus eller någon annan tillgång bara för att du vill låna lite pengar.

En annan viktig fördel med dessa lån är att de kan användas till i princip vad som helst. Fortsätt att läsa den här artikeln för att låta dig inspireras av olika användningsområden!

3 vanliga användningsområden för privatlån

Du kan säkert komma att tänka på flera olika sätt att använda ett privatlån. Några exempel på sådana är:

 • Samlingslån. Ett populärt sätt att använda dessa lån är för att samla andra lån och krediter i ett större lån. Genom att göra detta kan du konsolidera dina skulder och få ner räntan på lånen. Detta genom att ta ett större lån med en lägre ränta än den genomsnittliga räntan för de mindre lånen och krediterna. Detta är ett smart sätt att göra skuldsättningen lite mer lätthanterligt och samtidigt kunna minska de månatliga utgifterna under lånets löptid.
 • Renoveringar. Renoveringar kan ofta vara ganska kostsamma. Men genom att ta ett privatlån kan du finansiera en renovering i din bostad. Detta utan att du behöver nalla av dina sparpengar eller söka finansiering på annat håll. Så genom att ta ett sådant här lån kan du fixa till din bostad och kanske till och med göra den mer värdefull över tid. Du kan med andra ord få en god avkastning på det investerade kapitalet.
 • Konsumtion. Det är långt ifrån ovanligt att privatpersoner väljer att låna pengar till konsumtion. Detta är egentligen inte ett användningsområde som privatekonomer generellt sett rekommenderar. Men om du vill göra ett större inköp kan det ändå vara ett effektivt sätt att möjliggöra köpet ifråga. Detta oavsett om det rör sig om en möbel, en dator eller någon annan större och dyrare pryl.

Här finner du ett brett sortiment av populära presentkort

Det finns många olika anledningar till att ge bort presentkort. Det kan handla om att du vill ge till en annan person i födelsedagspresent. Eller så har du ett företag och vill ge dina anställda och kunder en present för att visa uppskattning eller för att fira något. Det kanske viktigaste är dock att du hittar någon som erbjuder ett brett sortiment av populära presentkort.

Fördelar med ett brett sortiment av populära presentkort

Att ge bort presentkort som gåva har blivit alltmer populärt på senare tid och det finns många fördelar med att välja detta alternativ. Här är några av de viktigaste fördelarna med att ge bort presentkort som gåva:

 • Frihet att välja sin egen present. När du ger bort ett presentkort ger du mottagaren friheten att välja sin egen present. Detta kan vara speciellt värdefullt när du inte är säker på vad personen gillar eller behöver. Detta minskar också risken för att du ska ge bort något som mottagaren inte kommer att uppskatta. Det kan nämligen vara svårt att veta vad personen verkligen vill ha eller behöver.
 • Praktiskt och enkelt. Att köpa ett presentkort är både praktiskt och enkelt. Du behöver inte stressa över att hitta den perfekta presenten eller oroa dig för att den inte kommer att passa. Dessutom kan du ofta köpa presentkort online och få dem snabbt levererade direkt till mottagaren vilket också underlättar för dig.
 • Flexibelt. Presentkort finns i olika värden och kan användas på olika sätt. Vissa presentkort kan användas online eller i butik medan andra kan användas på specifika butiker eller restauranger. Det ger mottagaren flexibilitet att välja hur de vill använda presentkortet.
 • Kan spara tid och pengar. Om du inte har tid att leta efter den perfekta presenten kan ett presentkort spara både tid och pengar för dig. Du behöver inte heller oroa dig för att hitta något som passar och du kan ofta hitta bra erbjudanden på presentkort som kan ge mottagaren mer för pengarna.
 • Passar alla tillfällen. Oavsett om det är en födelsedag, bröllop eller examen kan ett presentkort vara en passande gåva. Det finns också ofta ett brett sortiment av populära presentkort vilket gör att de passar för i stort sett alla tillfällen.

Därför bör du använda en griffeltavla på staffli som menytavla

Det finns mängder av olika skyltar och tavlor som en restaurang kan använda för att visa upp sin meny. En griffeltavla på staffli är en klassisk variant som många moderna restauranger använder sig av. Denna lösning är dels väldigt kostnadseffektiv och ger samtidigt en personlig, varm och inbjudande känsla. Läs vidare för att få tips på vad du bör tänka på när du ska köpa in en sådan!

En griffeltavla på staffli är på många sätt den perfekta menytavlan

Som vi redan har nämnt finns det många olika lösningar att välja bland när du vill skapa en menytavla till din restaurang. Till exempel finns det digitala lösningar som är populära bland såväl restauranger som caféer och pubar. Men du behöver inte krångla till det mer än nödvändigt – en griffeltavla på staffli är perfekt på restaurangen! Så varför gå över ån efter vatten?!

Att tänka på när du utformar din nya menytavla

Det finns vissa saker som du bör ha i bakhuvudet när du ritar upp menyn på din nya menytavla. Detta gäller alldeles oavsett om du väljer en digital lösning eller en klassisk griffeltavla på staffli. Bland annat bör du tänka på att:

 • Använda en så stor textstorlek som möjligt. Om det är din allra första menytavla som du designar kommer du sannolikt ha händerna fulla. Du kommer då inte bara behöva kämpa mot dig själv utan även slåss för att få med all information på tavlan. Men generellt sett är det en bra idé att använda en så stor textstorlek som är möjligt, samtidigt som all nödvändig information bör rymmas på tavlan.
 • Skriv på ett lättläsligt sätt och krångla inte till det. Som vi redan har nämnt är det dumt att krångla till det i onödan. Detsamma gäller också när du skriver ner din meny på menytavlan. Du bör försöka skriva på ett så lättläsligt sätt som möjligt utan att göra texten krånglig och svårläst. Så låt dig inte frestas att göra det hela alltför rustikt och avancerat.
 • Tänk till i dina färgval. Det är också viktigt att du väljer färger med omsorg. Som vi redan har varit inne på bör texten vara lättläst. Samtidigt bör den också locka till sig betraktarens öga.

Olika sorters tärningar – och annan rolig information

Den sexkantiga tärningen som används för klassiska spel, så som Yatzy, känner nog dom flesta till. Det alla kanske däremot inte känner till är att det finns många olika sorters tärningar – med både fler och färre sidor än den klassiska varianten. Något annat som många kanske inte känner till är att tärningen uppfanns och började användas för tusentals år sedan, innan vår egen tideräkning.

Olika sorters tärningar

Det finns många olika sorters tärningar – där den mest klassiska har 6 sidor som är försedda med siffrorna 1–6. Denna variant är alltså kubformad och ofta tillverkad i plast, trä eller metall och återfinns i klassiska tärningsspel, så som yatzy och fia med knuff.

Förutom den klassiska varianten finns även en rad andra olika sorters tärningar, vilka även har olika namn:

 • Tetraeder – har 4 sidor
 • Oktaeder – har 8 sidor
 • Ikosaeder – har 20 sidor

På olika sorters tärningar som har många sidor återfinns inte helt sällan siffror i stället för prickar, som den klassiska sexkantiga tärningen ofta har. Förklaringen till det är troligen att prickar helt enkelt inte får plats på dom många och små ytorna som tärningar med många sidor har.

Dom olika modellerna av tärningar finns inte bara i olika former utan brukar dessutom gå att hitta i många olika färger.

Tärningens historia och annan kuriosa

Tärningar har funnits och använts i tusentals år – faktum är att den troligen har en längre historia än fotbollen. Det finns dom som påstår att tärningar från omkring 3000 f.kr har hittats i både Pakistan, Iran och Egypten. Dessa var då gjorda av djurben och hade ofta bara två sidor men det fanns troligen olika sorters tärningar redan på den tiden. Det sägs också att både romare och greker var förtjusta i tärningsspel men då tillverkades som i stället av elfenben.

Till tärningens historia hör också ett citat av Julius Caesar – ”alea iacta est”, vilket betyder ”tärningen är kastad”. Dessa ord ska han ha sagt i samma stund som han skickade i väg sin armé för att erövra Rom och med uttrycket menas att det inte finns någon återvändo.

Det finns även en svensk film med titeln ”tärningen är kastad” – en thriller av Rolf Husberg som spelades in 1960. Bland skådespelarna hittas bland annat Åke Falck och Anita Björkman.

Välja fast eller mobilt bredbandsabonnemang?

Fast bredbandsabonnemang ger stabilitet, snabbhet och surf utan begränsning. Ett mobilt alternativ är mer flexibelt gällande plats och pris. Vad som är bäst beror primärt på var det kommer att användas och surfmängd.

Fast bredbandsabonnemang

Med fast bredbandsabonnemang menas att internet är indraget i bostaden via kabel. Det vanligaste är att denna kabel är nedgrävd fram till huset och att ett nätverksuttag monteras i bostaden. Där kopplas sedan router eller dator in.  För att sedan komma åt internet krävs ett bredbandsabonnemang hos någon operatör. Dessa avtal har ofta bindningstid på exempelvis 12 månader.

Fördelen med kabel är att internet kan levereras med högsta möjliga hastighet. Detta både gällande uppladdning och nedladdning av information. Dessutom finns ingen begränsning gällande surfmängd. Ett fast pris betalas per månad och därefter kan internet användas utan begränsningar. Med en router hemma kan valfritt antal enheter koppla upp sig mot nätet.

Nackdelen med kabel är begränsningen gällande fysisk plats. Antingen behöver kabel kopplas in i uttaget eller så kan WiFi skapas med en router. Men när personen lämnar hemmet lämnas även möjlighet till uppkoppling.

Mobilt bredbandsabonnemang

Ett mobilt bredbandsabonnemang kan användas i mobiler, surfplattor, larmenheter och router (förutsatt att kompatibilitet finns). Priset avgörs primärt av hur stor surfmängd som önskas. Det finns exempelvis med:

 • 0,5 GB
 • 5 GB
 • 40 GB
 • Obegränsat

Tillgång till internet ges via ett litet SIM-kort som därmed är extremt lätt att ta med sig. Just tillgängligheten är den stora fördelen. Kortet kan exempelvis sättas i en liten router som inte är större än en tändsticksask. Den kan sedan tas med husvagnen, till vännerna eller till sommarstugan och ge tillgång till internet.

Fördelen med mobilt alternativ är flexibiliteten. Det används till stor del av de som reser mycket eller exempelvis har sommarstuga där inte bredband är framdraget. Dessutom är det ingen bindningstid vilket gör att det exempelvis kan tecknas för 1 – 2 månader varpå internettillgång ges över sommarlovet.

Nackdelen är hastigheten och surfmängden. Eftersom dessa använder det mobila nätet kommer hastigheten aldrig upp i vad som kan erbjudas via kabel. Dessutom finns nästan alltid en begränsning gällande hur stor surfmängd som får utnyttjas varje månad. Ett undantag är mobila bredbandsabonnemang med obegränsad surf. Men då kostar det även betydligt mer.

Så hittar du information om ögonlocksplastik i Göteborg

Har du frågor och funderingar om ögonlocksplastik i Göteborg? Vill du veta vad det kostar och var det kan utföras i Göteborg. Så här hittas mer information!

Skönhetsklinikernas hemsidor

Det finns ett stort antal skönhetskliniker i Göteborg och flera av dessa har hemsidor med tydlig information om de ingrepp som erbjuds. Som med alla skönhetsingrepp är det viktigt att kunden känner sig trygg i vad som väntar och förstår vilket resultat som kan förväntas. Det är därför vanligt att det på hemsidan går att hitta svar på:

 • Hur går ögonlocksplastik till?
  Genom tydliga guider, som beskriver de olika stegen, går det att få en tydlig bild över hur ögonlocksplastik sker, hur lång tid det tar samt hur lång läkningsprocess som väntar.
 • Priser
  Vanligtvis är priset olika mellan om ingreppet ska ske på övre eller undre ögonlocken alternativt bägge på samma gång. Ett företag i centrala Göteborg anger att övre kostar 22 000 kronor, undre 26 000 kronor och att det för bägge kostar 40 000 kronor.
 • Referensbilder
  Med bilder visas ”före och efter” resultat vilket är ett enkelt sätt att se vad det går att förvänta sig.

Gratis konsultation

Det kan näst intill ses som standard att skönhetskliniker erbjuder gratis konsultation. Det innebär att personer gratis kan få rådgivning och kontroll av förutsättningarna. Utifrån det kan sedan personal på kliniken ge förslag på ingrepp och offert. Denna konsultationstid har flera syften.

 • Förutsättningar – Personal undersöker förutsättningar för ögonlocksplastik.
 • Förväntningar – Har personen rätt förväntningar? Det är viktigt för att inte eventuellt bli besviken på resultatet.
 • Offert – Få individuellt anpassad offert.
 • Bemötande – Få en känsla för hur personalen kommer att bemöta dig.

Om du upplever att exempelvis priset är för högt eller att du får dåligt bemötande finns alltid möjligheten att kontakta någon annan skönhetssalong i Göteborg för gratis konsultation. Det kan därmed vara ett sätt att jämföra flera olika alternativ.

Gratis ögonlocksplastik via sjukhus i Göteborg

Har du fysiska problem med ögonlocken? Hänger det ner så mycket att det skymmer ögat? I detta fall kan ett ingrepp behöva göras utifrån en mer praktiskt och funktionell karaktär än en estetisk. Detta sker inom den allmänna vården och kostar inget. Personer som upplever dessa fysiska problem bör kontakta sin läkare som i sin tur kan skriva remiss till sjukhuset.

Så ofta behöver ett stambyte i Stockholm göras

När det är dags att byta ut stammarna i fastigheten står ni inför ett stort arbete som har en inverkan på alla boende i fastigheten. Dessutom behöver jobbet utföras under en ganska lång tid. Men om det finns ett behov av att byta stammarna finns det tyvärr ingen utväg. Om åtgärden inte utför kan större problem uppstå och därför måste det helt enkelt göras. Men hur ofta behöver ett stambyte i Stockholm göras? Och vilka stammar rör det sig om egentligen?

Här besvarar vi följande frågor:

 • Vad är stammar?
 • Hur ofta behöver stammarna bytas?
 • Vilka andra åtgärder kan göras för att hålla stammarna i skick?

Dessa stammar behöver bytas ut med jämna mellanrum

Till att börja med kan det vara bra att klargöra vilka stammar det är som behöver bytas ut. Enkelt förklarat är stammarna de stora rör som löper igenom fastigheten och alla lägenheter i denna. Det finns flera små rör som är anslutna till de olika lägenheterna och dessa är i sin tur en del i ett större rörsystem. Genom stammarna leds kall- och varmvatten samt avloppsvatten.

Det är alltså dessa stammar som man behöver byta ut med jämna mellanrum. Så när det blir tal om ett stambyte i Stockholm i din fastighet är det bland annat avloppsrören i fastigheten som ska ersättas.

Ett stambyte i Stockholm bör göras ungefär var 40:e till 50:e år

Stammarna bör spolas ungefär var 3:e till 5:e år. Detta är alltså en åtgärd som behöver göras relativt ofta jämfört med andra underhållsåtgärder. Däremot behöver man inte byta stammarna oftare än ungefär var 40:e till 50:e år. Det förutsätter dock att de är i bra skick och fungerar som de ska. En annan tumregel är att man bör göra detta ungefär var 30:e år.

Ett alternativ till ett stambyte i Stockholm är att utföra en stamrenovering. Relining är ett exempel på en sådan alternativ åtgärd. Den kan göras för att skjuta upp bytet av stammarna lite grann på framtiden. Men förr eller senare är det helt enkelt oundvikligt att utföra stambytet.

Vilken risk finns med hårtransplantation?

Med en hårtransplantation kan hårväxten bli fylligare och finnas på större delen av huvudet. Men vilken risk finns med detta ingrepp? Vilka komplikationer kan uppstå?

Oavsett vilket slags ingrepp som sker kommer kroppen att reagera – på ett eller annat sätt. I direkt samband med att en hårtransplantation genomförs kan exempelvis följande uppstå.

Obehag vid bedövning

All bedövning kan upplevas obehaglig. Detta inte minst när den börjar försvinna och känseln bara delvis kommer tillbaka. Detta bör däremot inte ses som en risk utan snarare som ett förväntat resultat av lokalbedövning. Hur det upplevs kan variera kraftigt mellan olika personer.

Smärta varifrån hårtransplantation skett

När en hårtransplantation genomförs förflyttas hårsäckar från en plats till en annan. Det är exempelvis vanligt att hårsäckarna tas i nacken och placeras högre upp på huvudet. Att bli öm, eller få smärta, på dessa områden är därmed vanligt. En del behöver värktabletter för att behärska denna smärta medan det för andra enbart handlar om lätt ömhet.

Inflammation

Det finns även en risk att inflammation uppstår i såren. Denna risk blir däremot betydligt lägre om såret/ärret rengörs enligt de instruktioner som ges av skönhetskliniken. Att tvätta och hålla rent har nämligen flera funktioner:

 • Minska risken för inflammation genom att hålla det rent
 • Tvätt med ljummet vatten mjukar upp sårskorporna

Skulle en inflammation ändå uppstå bör skönhetskliniken kontaktas så att de kan ge råd. Det är däremot mycket ovanligt förutsatt att instruktionerna följs.

Minskad risk vid hårtransplantation

Vad kan du göra för att minska den risk som ingreppet innebär?

 • Välj skönhetsklinik med omsorg
  Den viktigaste punkten, för att minska risk för komplikationer, är att välja skönhetsklinik med omsorg. Se på referenser, hur länge företaget funnits samt kompetens. Prata gärna med andra som utfört detta ingrepp och hör vilka kliniker de kan rekommendera.
 • Ta tid för konsultation
  Första steget är alltid konsultation med kliniken. Fundera inför denna träff vilka frågor du vill ställa och ta tillvara på tiden att lära dig mer om ingreppet.
 • Följ instruktionerna
  Efter att en hårtransplantation genomförts kommer skönhetskliniken att skicka med patienten information om hur hårbotten ska rengöras och behandlas för att minimera risk för inflammation. Det är viktigt att dessa följs. Vid frågor bör kliniken direkt kontaktas.

Vanliga frågor och svar om attefallshus

Att bygga attefallshus är något som har kommit att bli populärt – det är en perfekt liten byggnad att ha till exempel som förråd eller gästhus. Många som funderar på att bygga ett har däremot många frågor och en ständigt återkommande sådan är hur stort det egentligen är tillåtet att bygga. Svaret på det, och på andra vanliga frågor, finns att hitta nedan.

Hur stort för ett attefallshus vara?

Den ständigt återkommande frågan kring attefallshus är hur stort det egentligen får vara. Reglerna kring detta har ändrats under årens gång och det är inte så lätt att hålla koll. Det som gäller just nu, 2022, är i alla fall att byggnaden får uppgå till max 30 kvm. Värt att tänka på är att om det finns flera attefallshus på tomten så får dessa vara högst 30 kvm tillsammans.

Behövs bygglov?

Nej, det krävs inget bygglov för att bygga ett attefallshus. Däremot behöver en bygganmälan göras till kommunen och det är förstås viktigt att följa dom regler som finns kring storlek, placering och annat.

Var får det placeras?

Huset får placeras på den egna tomten, i bostadshusets omedelbara närhet. Om huset placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen behövs medgivande från eventuella och berörda grannar.

Tänk dock på att det finns särskilda regler för strandskyddsområden samt för byggnation nära allmänna vägar och järnvägar. För den som är osäker går det att kontakta byggnadsnämnden för hjälp.

Får det användas som permanentboende?

Ja, det går att använda ett attefallshus som permanentboende men då finns krav på att huset har alla bostadsfunktioner som finns i en vanlig bostad. Till dessa funktioner räknas:

 • Utrymme för matlagning
 • Utrymme för personlig hygien
 • Förvaringsmöjligheter

Det finns även krav på att huset ska vara lättillgängligt och kunna användas av personer med nedsatt orienterings- och rörelseförmåga. Alla regler finns att hitta på Boverkets hemsida för den som är intresserad av att veta mer om just detta.

Vilket är det bästa sättet att bygga ett attefallshus?

Det finns flera sätt att uppföra ett attefallshus och inget av alternativen behöver nödvändigtvis vara bättre eller sämre än det andra. Det är till exempel fullt möjligt att bygga i lösvirke för den som har rätt kunskaper kring det men det finns även byggsatser och nyckelfärdiga hus att köpa.

Smidig bemanning av arbetsterapeut via bemanningsbolag

En arbetsterapeut arbetar traditionellt sett på ett sjukhus eller hos någon annan vårdgivare. Arbetsgivaren kan finnas inom den privata sektorn eller inom offentlig dito. Men när det kommer till bemanning av arbetsterapeut blir det också allt vanligare att hyra in konsulter. Det finns goda skäl till att så är fallet – läs vidare så ska vi förklara vilka dessa är!

Ofta krångligt att anställa arbetsterapeuter

Det har blivit allt vanligare att lösa bemanningen av arbetsterapeuter med hjälp av bemanningsföretag. Vilka fördelarna med detta tillvägagångssätt är kommer vi gå in på strax. Först tänkte vi dock beröra utmaningarna för er som uppdragsgivare att själva anställa denna kompetens in-house.

Till utmaningarna med att anställa arbetsterapeuter hör bland annat att ni som arbetsgivare behöver reda ut huruvida respektive kandidat:

 • Är rätt person för jobbet. Arbetsterapeuter har olika erfarenheter samt styrkor och svagheter. Därför är det viktigt att göra en noggrann analys av respektive kandidats förutsättningar att hjälpa er med ert behov.
 • Har lagt sig till med dåliga vanor. Tyvärr är det vanligt inom alla yrkesgrupper att man med tiden lägger sig till med vissa dåliga vanor. Därför är det en balansgång när ni som arbetsgivare ska välja mellan en nyexad arbetsterapeut och en mer erfaren sådan. Vilka dåliga vanor kan den mer erfarna kandidaten möjligtvis ha lagt sig till med?
 • Är motiverad och driven. Ni behöver även försöka utröna huruvida respektive yrkesman eller -kvinna är motiverad och driven. Detta för att kunna sätta fingret på om han eller hon kommer att bidra till er framgång eller snarare kan stjälpa genom att komma in med en negativ attityd.

Detta är bara några av de frågeställningar och problem som ni står inför när ni gör en traditionell rekrytering. Därför vänder sig många uppdragsgivare istället till bemanningsföretag.

Fördelarna med bemanning av arbetsterapeut via bemanningsföretag

Fördelarna med att lösa er bemanning av arbetsterapeut med hjälp av ett bemanningsbolag är bland andra följande:

 • Bemanningen är kvalitetshöjande – ni får in kompetent personal som kan lyfta verksamheten.
 • Det är ett enkelt och tryggt val jämfört med att själva anställa en kandidat.
 • Ni kan bygga ett långsiktigt samarbete med bemanningsbolaget och finputsa er bemanning.