En av dom vanligaste frågorna som boende ställer inför ett stambyte är hur lång tid det kommer att ta – en fråga som dessvärre är ganska svår att svara på. Många undrar också hur processen går till och hur man påverkas under tiden. Nedan följer några vanliga frågor kring stambyten, med tillhörande svar.
Hur lång tid tar ett stambyte?
Hur lång tid det tar att genomföra ett stambyte kan som sagt vara svårt att svara på eftersom det finns många saker som kan avgöra tidsåtgången, inte minst fastighetens storlek. Gäller det en större fastighet med många lägenheter tar arbetet vanligen flera månader så det kan vara bra att vara förberedd på att det tar lång tid.
Kan man bo kvar i lägenheten under tiden?
Ja, det går vanligen att bo kvar i sin bostad under ett stambyte även om det kanske kan kännas lite besvärligt. Tror man sig kunna stå ut med buller och damm under perioden finns kanske ingen anledning att flytta på sig men för vissa personer kan det finnas fördelar med att flytta ut tillfälligt, till exempel:
- Personer med djur – då dom är mer ljudkänsliga
- Personer med astma eller allergi – då det dammar en hel del under rivningsarbetet
Kan man använda toaletten?
Nej, under ett stambyte behöver vattnet av naturliga skäl stängas av, samt att samtliga badrum i regel rivs ut. Man kan alltså inte använda sin toalett under tiden men det brukar finnas provisoriska toaletter och duschar under tiden som arbetet pågår.
Vem kan man vända sig till om man har frågor?
Om det dyker upp frågor inför, under eller efter ett stambyte finns flera alternativ. Det finns exempelvis oftast en ansvarig på ”bygget” som man kan vända sig till om man har frågor om arbetet eller liknande. Bor man i en bostadsrättsförening brukar även styrelsen ha bra koll på allt som händer, och därmed kunna vara behjälpliga.
Ett annat alternativ är att fråga dom hantverkare som är på plats och arbetar – vissa frågor kan säkerligen även dom svara på.
Behöver man som boende göra något under arbetet?
Nej, man behöver inte göra något, förutom att möjligen flytta på möbler och prylar som man är rätt om. Hyresvärden eller föreningen brukar gå ut med all nödvändig information i god tid innan arbetet drar igång.